tiistai 9. huhtikuuta 2013

Sanoitusten käyttö kirjassa

Käsikirjoituksesta löytyy kaksi lyhyttä pätkää eri lauluista. Toinen on oman tarinani lopussa, toinen erään toisen tarinan lopussa. Ilman lupaa ei kenenkään sanoituksia saa käyttää, joten jouduin vähän tekemään töitä, että sain luvat. Omaan tarinaani liittyvään lauluun oli helppo saada lupa. Ei tarvinnut kuin laittaa Facebook-viesti kyseisen sanoituksen tekijälle, ja sain luvan.Täytyy vielä tällä viikolla kysyä häneltä, että miten tekijän tiedot merkataan, koska laulu oli kustannettu... en ymmärrä mitä se tarkoittaa, mutta kuitenkin asia on kunnossa :)

Toisen laulun kohdalla jouduin tekemään salapoliisityötä. Tiesin kyllä mikä laulu on kyseessä, olen itse kuunnellut sitä lukuisia kertoja, myös bändin tiesin. Googlettelin, mutta en löytänyt bändin kotisivuja. Googlen avulla sain selville, kuka bändin jäsenistä on sanoittanut laulun. Googlettelin vähän lisää, ja löysin kyseisen miehen yhteystiedot. En tosin ollut aivan varma, oliko kyseessä sama henkilö. Ei auttanut kuin laittaa sähköposti, että oletkohan henkilö, joka on sanoittanut sen ja sen nimisen laulun, ja jos olet, saako sanoja käyttää kirjassa. Onneksi kyseessä oli oikea henkilö, ja luvankin sain. Joten nyt ei ole tulossa mitään laittomuuksia kirjaan, enkä joudu jättämään niitä sanoituksia pois. 

Edellisessä kirjassani oli useampia sanoituksia. Silloin jouduin tosissani tekemään töitä, että sain kaikki tarvittavat luvat. Yhtä sanoittajaa en millään meinannut saada kiinni. Hän oli sanoittanut laulun, joka vahvasti liittyy siskoni kuolemaan, ja sen laulun sanat ehdottomasti halusin siihen kirjaan. Lopulta monen kuukauden sähköpostien, teksiviestien, puhelinsoittojen ja Facebook-viestien jälkeen sain hänet kiinni. Taisinpa vielä laittaa kyseisen henkilön miehelle sähköpostia, että mitenkähän saisin vaimosi kiinni, mutta hänkään ei tainnut vastata. Sitkeä yritys sitten lopulta palkittiin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti