sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

BoD:n infopaketti

Tiistaina päätin tosiaan kesken työpäivän, että julkaisen kirjan omakustanteena. Töiden jälkeen oli kiire kotiin, ja ensimmäisenä etsin neljän vuoden takaisen infopaketin. Selailin sitä ja mietin, että millaisen haluan tulevasta kirjasta. Uusi infopaketti tuli torstaina ja näyttää tältä:



Infopaketissa on 31 sivua, ja niillä sivuilla on kaikki tarvittava tieto, jota tarvitsee kirjan julkaisussa. Kunhan olen lähettänyt toimeksiannon ja kirjailijasopimuksen, saan itselleni yhteyshenkilön, jolta voin kysyä tyhmimmätkin kysymykset. Nyt niitä kysymyksiä ei tosin juurikaan ole, koska edellisellä kerralla kysyin monia pieniäkin asioita, jotka olivat minulle täysin uutta silloin. Ensimmäisellä kerralla en tiennyt mitään kirjan julkaisusta, hyvä että edes tiesin sen, että kirjan voi julkaista omakustanteena. 

BoD:lla on muutama erilainen palvelupaketti, josta jokainen kirjailija voi valita itselleen sopivimman. Jos haluaa tehdä kirjan alusta loppuun itse, pääsee paljon halvemmalla. Minä en osaa muuta kuin kirjoittaa, joten jätän kirjan taiton ym. suosiolla ammattilaisten tehtäväksi. En lähde edes yrittämään taittoa itse, koska tämä julkaisuprojekti kestäisi varmasti ikuisuuden. Valitsin siis yhen kolmesta taitto- ja kustannustoimituspalveluista. Siihen sisältyy painopalvelu, ISBN-tunnus kirjalle, E-kirjan konvertointi ja myynti, kirjatiedostojen lähetys BoD:lle sähköpostilla, henkilökohtainen yhteyshenkilö, profi-kansi ja profi-kirjan sisus. (Esittelen kansivaihtoehdot ym alempana.) Lisämaksusta saisi myös mm. korjausluvun, jonka viimeksi otin. Tällä kertaa kaikkien pilkkujen ei tarvitse olla oikeilla paikoillaan, koska kyseessä on 20 eri henkilön kirjoittamat tarinat, jotka saavat olla kirjoittajien näköisiä. Toki korjaan kirjoitusvihreet jne, ja "oikoluvun" suorittaa äitini ja kaksi siskoani. 


Ensimmäisenä valitsin kirjan formaatin. Sen olin jo päättänyt, että tästäkin kirjasta tulee kovakantinen, vaikka se maksaakin enemmän. Kovakantinen kirja on mielestäni oikeampi kirja, mutta tästäkin voi olla monia mielipiteitä. Minun mielipide on tämä. Se päätös siis oli itsestäänselvä. Sitten vaikeampi osuus. Kirjalle on 10 eri kokovaihtoehtoa. Otin viivottimen ja muutaman kirjan kirjahyllystäni, ja aloin mallata annettuja kokovaihtoehtoja. Tämä päätös oli vaikeampi, mutta päädyin oikeastaan vaihtoehdoista pienimpään. Siitä ei siis tule mitään minikirjaa kuitenkaan, vaikka siltä ehkä kuulostaa :)


Valitsin siis BoD PROFI -palvelupaketin, joten kirjan ulkoasun valinnassa on tietyt reunaehdot. Värin saan valita ylläolevista vaihtoehdoista. Kirjan sisukseen on neljä eri vaihtoehtoa tekstille. Ylläolevassa kuvassa on puolet kansivaihtoehdoista. Kyseisiin kansivaihtoehtoihin saan siis itse valita värin ja kuvan. En paljasta vielä tässä vaiheessa enempää kirjan ulkoasusta, mutta väri on jo melko varmasti päätetty. Äiti tekee kirjaan kansikuvan, sekin on jo suunnitteilla.

Halusin nyt tähän avata vähän, että mitä kaikkea kirjan julkaisu pitää sisällään ja mihin saan itse vaikuttaa. Käsikirjoitukseen kustantamo ei puutu millään tavalla, sen vain täytyy olla kirjailijasopimuksen mukainen, eli kirja ei saa sisältää esim. poliittisesti äärimmäisiä kannanottoja eikä parjata ketään henkilöä.


Nyt kun kirjan ulkoasuun liittyvät päätökset on suunnilleen tehty, alan vielä muutaman kerran käydä käsikirjoitusta läpi. Omat silmät ovat jo aika hyvin sokeutuneet tekstille, joten valitsemieni oikolukijoiden apu on tarpeen. Äiti nappasi käsikirjoituksesta jo muutaman kirjoitusvirheen, joita en itse ollut huomannut. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti